III Eesti Grilliliidu talvepäevad on toimunud!

2016 talvepaevad

Kolmandat korda toimunud talvepäevad peeti ka seekord Jäneda Koolitus- ja Puhkekeskuses. Osalejaid oli mullusega võrreldes küll vähem, aga tubli 60+ grilliaktivisti oli kohal.

Päev algas lauatenniseturniiriga, kus naiste arvestuses osales kolm võistlejat ja meeste osas kümme pinksisõpra. Turniiri algsues lepiti kokku reeglid, mille järgi mängitakse: servitakse 5 punkti kaupa ja geim toimub 21 punktini. Kui hiljem liitus pealtvaatajetega veel liidu liikmeid, siis nende seas oli ka professionaalne lauatennisekohtunik, kes tutvustas maailmas tegelikult kehtivaid reegleid, millest vanakooli-pinksimehed polnud midagi kuulnud, kuna enamuse mängijate hiilgeaeg jäi koos teadmistega aastakümnete taha:) Igatahes oli meeleolukas ja tõsine võistlus, nii mõnigi mees sai higi lahti.

Naiste TOP 3

1. koht - Karita Gruuse
2. koht - Virge Must
3. koht - Mari

Meeste TOP 3

1. koht - Auris Rätsep
2. koht - Martin Aule
3.-4. koht - Sven Rosenstok ja Ergo Timusk.

2016 dreamer late harvest shiraz

Võitjatele oli auhinnaks suur grillivein Late Harvest Shiraz.

Talvepäevade ametlik osa algas kell 17 liidu lipu sissetoomisega koolituskeskuse suurde saali. Lippu kandis Koit "Vorstikunn" Kuusk grillilaulu "Anna ainult tuld" saatel. Vorstikunni ametisaua auvalves olid EGL teenelised kohtunikd Siret Kuldkepp ja Anneli Sander.

Esimese päevakorrapunktina tegi liidu tegevjuht Auris Rätsep kokkuvõtte eelmisel võistlushooajal toimunust ja arutati, et mida tuleks paremini teha. Otsustati panustada kevadisel koolitusel kohtunike hindamistaseme tõstmisse. Toetust ei leidnud tutvustatud idee motiveerida võistkondi rahaliste auhindadega: üksmeelselt otsusti, et rahaga peibutamine ei ole rahvalikule grilliliikumisele kohane, sest liidu peamine eesmärk on kasvatada grillikultuuri inimese sees ja tema ümber. Auris tutvustas muudatusi võistluskalendris: lisandub uus, Eesti meistrivõistlused šašlõkigrillimises ning loobutakse Hiiu kala ja Eesti meistrivõistlused õunagrillimises korraldamisest. Oktoobrikuus tähistatakse Tallinnas avaliku üritusena Eesti Grilliliidu sünnipäeva, millele saab nimeks Eesti Verivorsti Pidu.

Reet Sink ja Marika Murumaa tutvustasid Eesti Messide plaane külastada toiduteemalisi messe lähikonnas, nii kutsutakse endaga kaasa reisima huvilisi Rootsi ja Soome toidumessidele. Reet paneb kokku Rootsi reisiseltskonna ja Marika Soome grupi.

Seejärel saadi tuttavaks Eesti Grilliliidu koostööpartneri, uue grilliveiniga, millel nimeks Late Harvest Shiraz. Maire Lillenberg Dunkerist tutvustas ettevõtet ja uut grilliveinibrändi, mis spetsiaalselt grilliroogade juurde loodud. Lisaks muule koostööle, alustab Dunker peatselt kampaaniat leidmaks tublit grillivõistkonda, kes osaleks kõikidel liidu korraldatavatel võistlustel.

Talvepäevade teises koosolekutunnis toimus seminar teemal "Kuidas teha edukat restorani". Saalis viibinud 60 osalejast vaid mõned ei olnud oma elu jooksul mõelnud korraliku kohviku või söögikoha tegemisele ja nii kujunes vestlusring Marti Aule ja Sven Rosenstoki kõnelemisel huvitavaks, harivaks ja praktiliste näidetega vürtsitatud aruteluks. Restoraniteemalise koosolekutunni juhatas sisse Koit "Vorstikunn" Kuusk oma uute seenevorstide ja Pätsu leiva degustatsiooniga.

Kolmas tund mis kandis pealkirja "Iga unistus on täidetav" pakkus teadmisi ja silmailu ning see sportlik episood algas Saarefoodi Lassi-jookide, kohukeste ja muude heade toodete degustatsiooniga. Laval tegutses Õnnela Raudsepp ja lava ees andis toimuva kohta selgitusi Pavo Raudsepp. Õnnela rääkis oma bodyfitnessi-harrastuse loo kuidas ta 40-neselt otsustas selle alaga algust teha ja kuhu ta aastatega jõudnud on. Mõistagi räägiti ka toidust ja toitumisest, mille kohta oskas Pavo endise tippsportlasena mõndagi head praktilist nõu anda. Õnnela julgustas oma etteaste põhisõnumina Grilliliidu igas vanuses naisperet oma unistused täide viima. Seminar jätkus hiljem saunakeskuse suures basseinis, kus Õnnela andis naistele ka improviseeritud vesivõimlemise tunni ja leiliruumis meestele toitumisteemalise loengu. Nii palju vaikselt targa naise juttu kuulavaid toiduhuvilisi mehepoegi pole Jäneda lõõgastuskeskuse leilisaun veel kunagi pidanud endasse mahutama. Vaata Õnnela näidisetteaastet siit (lava ees töötavad usinasti 3 grillikohtunikku, kes hindavad Õnnela etteastet Grilliliidu võistluste hindamislehe alusel: välimus, maitse, küpsustaste...:).

Seejärel nauditi õues Vorstikunni Grilliguru müüdava uue pelletigrilliga küpsetatud vorste ootena Enn Tobrelutsu cateringi-meeskonna valmistatud pidusöögile ja siis algas suur söömaaeg: Ennu koostatud menüüd saab vaadata siit. Häid ja noobleid maitseelamusi on sõnas raske kirjeldada, kes käisid kohal, need teavad ja kes ei käinud, on ise süüdi! Õhtusöök oli külluslik nagu Ennu puhul ikka ja selle magusakrooniks oli liidu liige Peppersack saatnud ka suure mooniplahvatuse, mida nautisid ka suuremad kaalupunktide jälgijad täiel kõhul ja rinnal.

Grilliliidu kombe kohaselt jätkus suur grillipäev seltskondliku sauna ja tantsuga Jäneda lõõgastuskeskuses ja nii ka seekord. Liidu liige A.Le Coq rõõmustas osalejaid puhta mullivee ja uute nooblimate õlledega. Kell 23 astus sauna lavale (mitte saunalavale) vanameister, armastatud estraadi- ja operetitäht Voldemar Kuslap, kes esitas oma rahvaliku estraadiloomingu paremiku, sekka vahvaid operetinumbreid. Neist viimased muide olid jalakeerutajate seas eriti popid ja nii ei pääsenudki pea 80 eluaastat tähistav staar ilma lisalugudeta, mida "Vollil" paluti esitada veel ja veel... Õhtu jätkus Grilliliidu resident DJ toimetamisel, oli meeleolukas ja seiklusterohke pidu.

III Eesti Grilliliidu talvepäevad olid sisukad ja läksid korda.

Tekst: Auris Rätsep

Fotod: Aleksander Kuruson, Marika Murumaa, Auris Rätsep

Body-bikini-fitness-video: Pavo Raudsepp