Eesti meistrivõistlused šašlõkigrillimises 2016


PÄEV: Laupäev, 28. mai
KOHT: Harjumaa, Keila linn (Keila Linnapäevade raames)
VÕISTLUSE ALGUS / LÕPP: 09.00 / 17.30
SISSEPÄÄS JA VÕISTLUSEL OSALEMINE: Tasuta
VÕISTLEVAD: Sõpruskondade, ettevõtete ja organisatsioonide võistkonnad
OSALEVATE VÕISTKONDADE ARV: kuni 12
VÕISTKONNALIIKMETE ARV: ei ole piiratud

Kohtunikud

Võistustöid hindavad Eesti Grilliliidu kohtunikud.
Võistluste peakohtunik on EGL juhatuse liige Auris Rätsep. 
Kohtunikuks võib saada iga Eesti Grilliliidu liige kes läbib kevadel toimuva kohtunike koolituse.

Lisainfo »

Uuendused 2016. aasta reeglites:

  • Võistlusplatsi suurus on 3x6m (see tuleneb enamlevinud pop-up telkide mõõtudest, 3x3m, 3x4,5m ja 3x6m). NB: 3m on platsi laius ja 6m sügavus!
  • Esimeses võistlusvoorus grillitakse Rakvere seakaelakarbonaadi.
  • Teises võistlusvoorus grillitakse Talleggi jahutatud broileri kintsuliha.
  • Kolmandas voorus ehk fantaasiavoorus võib grillida kõike, aga võistlustöö kohustuslikuks komponendiks ehk teemaks on šašlõkk.
  • Kolmanda vooru ehk fantaasiavooru võistlustööde esitlemine toimub võistkonna võistlusplatsil (mitte näiteks 10m eemal puu all vms).
  • Kõikides voorudes on grilliaparaatide valik vaba, st võistkond otsustab ise, kas võisteldakse söe- või gaasigrillil. Grillimise võistlustel võisteldakse grillimise meetodil st küpsetamine toimub tule või süte kohal. Juhul kui küpsetusaparaadina kasutatakse eraldi küttekoldega barbecue-ahju, siis on lubatud nii tule tegemiseks kui küpsetamiseks kasutada ainult ülemist küpsetuskollet.
  • Võistlusroa küpsetamisel grillipinnal on keelatud võistlusrooga mähkida ja katta fooliumiga või millegi muu kunstliku, mitte loodusliku vahendiga (pott vms). Selle reegli eesmärk on säilitada võistusroa töötlemiseks grillimistegevus (mitte hautamine, keetmine vms sarnane töötlemisviis) ja säilitada hea grilli- ja suitsuhõng võistlusroas. Küll võib võistlustööd hoida fooliumisse mähituna enne küpsetamist, näiteks fooliumi sees marinaadis ja peale grillimist ning enne serveerimist järelküpseminse ja soojashoidmise eesmärgil. Fantaasiavoorus kehtib see reegel fantaasiaroa grillitava ja kohtunikele esitletava põhikomponendi kohta, garneeringut ja lisakomponente on fantaasiavoorus lubatud töödelda vabalt valitaval meetodil.
  • Võistlusel võidakse anda välja eripreemia ka atraktiivseima võistlusplatsi ja originaalseima küpsetusaparaadi eest.

Esimeses võistlusvoorus grillitakse Rakvere seakaelakarbonaadi, võistlustoormena antava karbonaadi kaal on ca 2,5kg

2016 saslokiliha 1voor

Kuidas karbonaadist šašlõkki lõigata, maitsestada ja küpsetada, see on iga võistkonna vaba valik. Oluline on, et kohtunikele esitatakse hindamiseks 6 võrdse suurusega šašlõkitükki.

Teises voorus grillitakse Talleggi jahutatud broileri kintsuliha, võistlustoormena antava pakendi kaal on ca 1kg. 

Šašlõkiliha 2. voor

Kuidas kintsulihast šašlõkki lõigata, maitsestada ja küpsetada, see on iga võistkonna vaba valik. Oluline on, et kohtunikele esitatakse hindamiseks 6 võrdse suurusega šašlõkitükki.

Fantaasiavoorus lennaku fantaasia: grillida võib kõike!

2016 saslokiliha fantaasiavoor demo

Fotol: Võistkonna SA Valgamaa Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon 2014. a Lõuna-Eesti meistrivõistlustel grillimises esitatud fantaasiaroog. Foto: Kutt Niinepuu

Fantaasiavoorus grillib iga võistkond vabalt valitavatest toiduainetest fantaasiarooga ja esitleb seda avalikul esitlusel võistkonna võistlusplatsil. Fantaasiavooru roa teema on šašlõkk.

Santa Maria soovitab: Lõpp igavatele toitudele!

2016 SM maitseainekomplekt saslok

Võistlushooaja maitseainepartneri Santa Maria poolt antakse võistluse alguses igale võistkonnale maitseainekott, mis sisaldab häid maitsestamistooteid:
Extra Fine Selection sarjast veskid: Kivisool 140g, Tellicherry pipar 70g, Suitsune grillimaitseaine 85g
Maitsed purgis: Tšillipipar Jalapeno 30g, Petersell 9 g
Ürdid väikses pakis: Koriander purustatud 20g, Prantsuse ürdisegu 6g, Rosmariin 15g
Puhtad maitsed väikses pakis: Ingver jahvatatud 20g,  Sinepiseemned 35g
BBQ: BBQ kaste suitsumaitseline 470g
Tex Mex: Taco kaste mahe 230g

Võistlustööde maitsestamisel on lubatud kasutada maitseaineid, marinaade, mop-kastmeid jms. maitsetooteid võistkonna vabal valikul.

Loe ja vaata lisaks: Santa Maria toodete kohta


Grillon BBQ on võistlushooaja ametlik söepartner

grillon-bbq kottEestimaine firma "Grillon BBQ” toodab kõrgeima kvaliteediga suuretükilist lehtpuusütt “Grillon BBQ", mis on grilliguru ja Eesti Grilliliidu juhatuse liikme Enn Tobrelutsu hinnangul Eestis parim saadaolev grillsüsi. See süsi sobib nii pikaajaliseks grillimiseks kui ka BBQ-ks ideaalselt, sest süsi on suuretükiline ja grillsöe süsinikusisaldus on 82%, mis tagab püsiva ja kõrge küpsetustemperatuuri. Söel on vähene niiskussisaldus, seega süttib see ülimalt hästi ja on lihtne kasutada. Süsi ei saa märjaks ka söekoti vihma käes olles, sest pakend on kolmekihiline - keskmiseks kihiks on kile, mis tagab söe säilitamise kvaliteedi. Kotti on tänu tugevatele sangadele mugav tõsta. Grilloni söetükkide suurus on 50-100 mm vähemalt 80%, 20-50 mm kuni 12%, 0-20 mm kuni 8%. Seega ei ole pakendis praktliselt üldse peenikest puru ja tolmu. See süsi on tervisele ohutu ega tekita kasvuhoonegaase. Nägusa ja mugava pakendi ning pika grillimisaja tõttu on see süsi kõikide grillmeistrite, peokorraldajate, majutusasutuste ja restoranide lemmik. Suurem osa Grilloni grillsöest müüakse Pariisis - sealsed grillmeistrid hindavad seda väga kõrgelt! Nüüdsest on Grillon otsustanud panustada rohkem ka Eesti turule ja anda Eesti Grilliliidu poolt korraldatavatel võistlustel võimalust kasutada parimat restoranikvaliteediga grillsütt. Grilloni sütt on võimalik osta ka mitmetest Eesti kauplustest, sh Hortes, HansaPlant, HomeYard, Viimsi Lihapood jne.

NB: Iga võistkond saab võistlusel ühe 50-liitrise Grilloni söekoti, sellest kogusest jätkub targalt küpsetades kõigiks kolmeks võistlusvooruks.

Loe ja vaata lisaks: Grilloni grillsöe kohta


Alexela Energia on võistlushooaja ametlik gaasipartner

ergase gaas

Alates eelmise aasta sügisest on balloonigaasi tootev Reola Gaas ühinenud Alexela Energiaga. Alexela Energia on 100% Eesti kapitalile kuuluva Alexela grupi ettevõte, olles Eesti üks suurimaid elektri- ja gaasimüüjaid.
Alexela Energia 5, 10 ja 11 kg-sed gaasiballoonid on varustatud kiire click-on ühendussüsteemiga, mida on mugav kasutada. Tootevalikus on ka keermega regulaatorid. 
Gaasiga grillimine ja toiduvalmistamine kogub maailmas populaarsust ja hoogu, sest see on kiire ja mugav toiduvalmistamise meetod. Eriti mugav on grillimiseks gaasi kasutada jahedamate ilmadega, kui on soov lihtsalt ja kiiresti ühte head pala grillida. Gaasi puhul keerad lülitit ja juba mõne minuti pärast on grill küpsetamiseks valmis. Temperatuuri saad sättida mugavalt ja hoida stabiilselt tundide kaupa ilma mingi mureta. Gaasigrillil küpsetatud toidu maitset saad täiustada veelgi, kui kasutad naturaalseid suitsulaaste. 

Kõigil võistlejatel on suurepärane võimalus kasutada söögitegemiseks Alexela Energia parimat balloonigaasi. Võistkonnale personaalse pakkumise saamiseks võtke ühendust: mart.saarmann@alexela.ee, 5122 623.

Loe ja vaata lisaks: Alexela balloonigaasi kohta


Dreamer Late Harvest Shiraz on võistlushooaja ametlik grillivein

dreamer grillivein

Dreamer on Eesti armastatuim vein, mis on juba 20 aastat enimmüüdav veinikaubamärk Eestis. Dreameri edulugu sai alguse 1995. aastal, kui Eesti turule jõudis esimene Late Harvest vein. Väga heale vastuvõtule järgnesid veinisarja laienemisaastad ning 2004. aastal koondati veinid Dreamer Late Harvest kaubamärgi alla. Kui siiani on olnud kõik Dreamer veinid maitselt magusad, siis 2015. aasta suvest Dreameri sarja lisandunud uus Dreamer Late Harvest Shiraz erineb just oma poolmagusa maitse tõttu ning meeldib seeläbi ka natuke kuivema veini armastajatele. Dreamer Late Harvest Shiraz on Rumeenia veini- ja Eesti grillmeistrite koostöös valminud poolmagusa maitsega grillvein, mis sobib suurepäraselt Eestipärase šašlõki, grill-liha ja -ribiga. Dreamer Late Harvest Shiraz on saanud selle lühikese ajaga tarbijatelt-grillijatelt väga head tagasisidet. Kõige enam kiidusõnu on tulnud just veini uuendusliku välimuse, grill-lihaga sobivuse ning trendika poolmagusa maitse kohta.

Loe ja vaata lisaks:  Dreamer Late Harvest Shiraz kohta


Põltsamaa Fest vahuvein

Fest on võistlushooaja ametlik vahuvein

Põltsamaa Fest Classic on esimene Eesti vahuvein ja Eesti Grilliliidu 2016. aasta võistlushooaja auhinnapartner. Pidulikus pudelis Fest on vahutav puuvilja-marjavein ja oivaline pidujook, milles peegeldub värskete viljade kergus ja veinimeistrite tarkus. Naudi jahutatult 8-10ºC.

Loe ja vaata lisaks:  FEST vahuveini kohta


Korraldajad

Võistlusele registreerimine: liit@grilliliit.ee 
Küsimused ja registreerumise lisainfo:
 Auris Rätsep, 504 3000, liit@grilliliit.ee
Võistluse korraldajad: Eesti Grilliliit, Keila Linnavalitsus ja Keila Kultuurikeskus

Võistluskalender

Eesti Grilliliidu võistluste kalender: www.grilliliit.ee

grillipood

Grillipood

Võistlusel on kohal ja avatud Eesti rahwa grillipood, kus müüakse grillimeistritele vajalikku, kvaliteetset ja kaunist riidevarustust: põlled, peakatted jms. Tasuda saab sularahas.


Eesti meistrivõistlused šašlõkigrillimises 2016 partnerid

     
keila linna vapp

Keila Linnavalitsus - korraldaja

keila kultuurikeskus

Keila Kultuurikeskus - korraldaja

rakvere

1. voor - Rakvere šašlõkivoor

tallegg

2. voor - Talleggi šašlõkivoor

alexela energia

Esitleja

Bauhof

Suurtoetaja

santa maria

Maitseainepartner

Campingaz

Grillipartner

dreamer

Ametlik grillivein

alecoq

Joogipartner

fest

Auhinnapartner

grillon bbq

Söepartner

Grillimess

Reklaamipartner

EVG Print

Trükipartner  

egl

Korraldaja