III Eesti Grilliliidu talvepäevad on toimunud!

2016 talvepaevad

Kolmandat korda toimunud talvepäevad peeti ka seekord Jäneda Koolitus- ja Puhkekeskuses. Osalejaid oli mullusega võrreldes küll vähem, aga tubli 60+ grilliaktivisti oli kohal.

Päev algas lauatenniseturniiriga, kus naiste arvestuses osales kolm võistlejat ja meeste osas kümme pinksisõpra. Turniiri algsues lepiti kokku reeglid, mille järgi mängitakse: servitakse 5 punkti kaupa ja geim toimub 21 punktini. Kui hiljem liitus pealtvaatajetega veel liidu liikmeid, siis nende seas oli ka professionaalne lauatennisekohtunik, kes tutvustas maailmas tegelikult kehtivaid reegleid, millest vanakooli-pinksimehed polnud midagi kuulnud, kuna enamuse mängijate hiilgeaeg jäi koos teadmistega aastakümnete taha:) Igatahes oli meeleolukas ja tõsine võistlus, nii mõnigi mees sai higi lahti.

Naiste TOP 3

1. koht - Karita Gruuse
2. koht - Virge Must
3. koht - Mari

Meeste TOP 3

1. koht - Auris Rätsep
2. koht - Martin Aule
3.-4. koht - Sven Rosenstok ja Ergo Timusk.

2016 dreamer late harvest shiraz

Võitjatele oli auhinnaks suur grillivein Late Harvest Shiraz.

Talvepäevade ametlik osa algas kell 17 liidu lipu sissetoomisega koolituskeskuse suurde saali. Lippu kandis Koit "Vorstikunn" Kuusk grillilaulu "Anna ainult tuld" saatel. Vorstikunni ametisaua auvalves olid EGL teenelised kohtunikd Siret Kuldkepp ja Anneli Sander.

Esimese päevakorrapunktina tegi liidu tegevjuht Auris Rätsep kokkuvõtte eelmisel võistlushooajal toimunust ja arutati, et mida tuleks paremini teha. Otsustati panustada kevadisel koolitusel kohtunike hindamistaseme tõstmisse. Toetust ei leidnud tutvustatud idee motiveerida võistkondi rahaliste auhindadega: üksmeelselt otsusti, et rahaga peibutamine ei ole rahvalikule grilliliikumisele kohane, sest liidu peamine eesmärk on kasvatada grillikultuuri inimese sees ja tema ümber. Auris tutvustas muudatusi võistluskalendris: lisandub uus, Eesti meistrivõistlused šašlõkigrillimises ning loobutakse Hiiu kala ja Eesti meistrivõistlused õunagrillimises korraldamisest. Oktoobrikuus tähistatakse Tallinnas avaliku üritusena Eesti Grilliliidu sünnipäeva, millele saab nimeks Eesti Verivorsti Pidu.

Reet Sink ja Marika Murumaa tutvustasid Eesti Messide plaane külastada toiduteemalisi messe lähikonnas, nii kutsutakse endaga kaasa reisima huvilisi Rootsi ja Soome toidumessidele. Reet paneb kokku Rootsi reisiseltskonna ja Marika Soome grupi.

Seejärel saadi tuttavaks Eesti Grilliliidu koostööpartneri, uue grilliveiniga, millel nimeks Late Harvest Shiraz. Maire Lillenberg Dunkerist tutvustas ettevõtet ja uut grilliveinibrändi, mis spetsiaalselt grilliroogade juurde loodud. Lisaks muule koostööle, alustab Dunker peatselt kampaaniat leidmaks tublit grillivõistkonda, kes osaleks kõikidel liidu korraldatavatel võistlustel.

Talvepäevade teises koosolekutunnis toimus seminar teemal "Kuidas teha edukat restorani". Saalis viibinud 60 osalejast vaid mõned ei olnud oma elu jooksul mõelnud korraliku kohviku või söögikoha tegemisele ja nii kujunes vestlusring Marti Aule ja Sven Rosenstoki kõnelemisel huvitavaks, harivaks ja praktiliste näidetega vürtsitatud aruteluks. Restoraniteemalise koosolekutunni juhatas sisse Koit "Vorstikunn" Kuusk oma uute seenevorstide ja Pätsu leiva degustatsiooniga.

Kolmas tund mis kandis pealkirja "Iga unistus on täidetav" pakkus teadmisi ja silmailu ning see sportlik episood algas Saarefoodi Lassi-jookide, kohukeste ja muude heade toodete degustatsiooniga. Laval tegutses Õnnela Raudsepp ja lava ees andis toimuva kohta selgitusi Pavo Raudsepp. Õnnela rääkis oma bodyfitnessi-harrastuse loo kuidas ta 40-neselt otsustas selle alaga algust teha ja kuhu ta aastatega jõudnud on. Mõistagi räägiti ka toidust ja toitumisest, mille kohta oskas Pavo endise tippsportlasena mõndagi head praktilist nõu anda. Õnnela julgustas oma etteaste põhisõnumina Grilliliidu igas vanuses naisperet oma unistused täide viima. Seminar jätkus hiljem saunakeskuse suures basseinis, kus Õnnela andis naistele ka improviseeritud vesivõimlemise tunni ja leiliruumis meestele toitumisteemalise loengu. Nii palju vaikselt targa naise juttu kuulavaid toiduhuvilisi mehepoegi pole Jäneda lõõgastuskeskuse leilisaun veel kunagi pidanud endasse mahutama. Vaata Õnnela näidisetteaastet siit (lava ees töötavad usinasti 3 grillikohtunikku, kes hindavad Õnnela etteastet Grilliliidu võistluste hindamislehe alusel: välimus, maitse, küpsustaste...:).

Seejärel nauditi õues Vorstikunni Grilliguru müüdava uue pelletigrilliga küpsetatud vorste ootena Enn Tobrelutsu cateringi-meeskonna valmistatud pidusöögile ja siis algas suur söömaaeg: Ennu koostatud menüüd saab vaadata siit. Häid ja noobleid maitseelamusi on sõnas raske kirjeldada, kes käisid kohal, need teavad ja kes ei käinud, on ise süüdi! Õhtusöök oli külluslik nagu Ennu puhul ikka ja selle magusakrooniks oli liidu liige Peppersack saatnud ka suure mooniplahvatuse, mida nautisid ka suuremad kaalupunktide jälgijad täiel kõhul ja rinnal.

Grilliliidu kombe kohaselt jätkus suur grillipäev seltskondliku sauna ja tantsuga Jäneda lõõgastuskeskuses ja nii ka seekord. Liidu liige A.Le Coq rõõmustas osalejaid puhta mullivee ja uute nooblimate õlledega. Kell 23 astus sauna lavale (mitte saunalavale) vanameister, armastatud estraadi- ja operetitäht Voldemar Kuslap, kes esitas oma rahvaliku estraadiloomingu paremiku, sekka vahvaid operetinumbreid. Neist viimased muide olid jalakeerutajate seas eriti popid ja nii ei pääsenudki pea 80 eluaastat tähistav staar ilma lisalugudeta, mida "Vollil" paluti esitada veel ja veel... Õhtu jätkus Grilliliidu resident DJ toimetamisel, oli meeleolukas ja seiklusterohke pidu.

III Eesti Grilliliidu talvepäevad olid sisukad ja läksid korda.

Tekst: Auris Rätsep

Fotod: Aleksander Kuruson, Marika Murumaa, Auris Rätsep

Body-bikini-fitness-video: Pavo Raudsepp

Eesti Grilliliidu 2015. aasta võistlushooaja kohtunike ja võistkondade koolituspäev

Galerii avaneb Google Photos keskkonnas

Laupäeval, 24.05.2015, korraldas Eesti Grilliliit traditsioonilise kevadise kohtunike koolituspäeva, mis seekord toimus Raplamaal, Ruunawere Postimõisas.

Esimest korda oli võimalus osaleda ka võistkondadel, kes enne Pärnus toimuvaid suurvõistluseid said kuulata grilliproffide küpsetustarkuseid ja samas saada võistlushooaja alguses grillikäsi valgeks.

Kokku osales suurel koolitus- ja treeningpäeval 70 kohtunikku ja kümmekond võistkonda. Lisaks kohtunike koolitajatele said sõna ka liidu liikmetest grillitarvikute maaletoojad, kes tutvustasid eelseisva hooaja grilliuudiseid ja esitlesid uudseid grilliaparaate.

Oli ilus, meelolukas ja hariv grillipäev, mis lõppes Ruunawere Postimõisa poolt suure koogi ja köetud sooja saunaga.

Kohtumiseni grillivõistlustel!


Eesti Grilliliidu 2015. aasta võistlushooaja kohtunike koolituse ja võistkondade treeningpäeva ajakava

Koht: Ruunawere Postimõis Hotell, Märjamaa vald, Raplamaa, www.ruunawere.ee
Aeg: pühapäev, 24.05.2015, kell 14-18
Osalemine: tasuta

Ajakava:

13:00 - saabumne ja lõunasöök Ruunawere trahtris omal soovil (EGL liikmele hinnasoodustus toidult -10%). Tellitud särkide ja fliiside kättesaamine.
14:00 - Koolituspäeva avamine. Kohaloleku kontroll, aukülaliste, uute kohtunike ja suurel küpsetamise treeningpäeval osalevate võistkondade tervitamine ja tutvustus.
14:15 - Muudatused võistluste reeglites ja hindamissüsteemis, kohtunike dokumentatsiooni tutvustus - Enn ja Auris
14:50 - Teooria ja praktika: Kuidas küpsetada ja hinnata searibi. Esineb grillipedagoog Enn Tobreluts. Toimub teoreetiline lühikoolitus nii võistkondadele kui kohtunikele, seejärel toimub kohtunike poolt teostatav praktiline näidishindamine. Tooraineks on suurvõistluste esimese võistlusvooru materjal: Rakvere searibi.
15:40 - tee ja kohvipaus
15:50 - Grilliuudised. Eesti Grillimessi esitlus, esinevad Eesti Grilliliidu liikmetest grillide ja tarvikute maaletoojad ja müüjad tooteuudistega.
16:50 - Teooria ja praktika: Kuidas küpsetada ja hinnata broileri koiba. Esineb grillipedagoog Enn Tobreluts. Toimub teoreetiline lühikoolitus nii võistkondadele kui kohtunikele, seejärel toimub kohtunike poolt teostatav praktiline näidishindamine. Tooraineks on suurvõistluste teise võistlusvooru materjal: Talleggi broilerikoib.
17:40 - 2015. aasta võistlushooaja kohtunike tunnistuste väljaandmine
18:00 - grupipildi tegemine, koolituspäeva ametliku osa lõpp
18:00 - huvilistele on köetud on Ruunawere saun.

Ööbimise hinnasoodustus -20%. Ööbimise info: www.ruunawere.ee

II Eesti Grilliliidu talvepäevad on toimunud!

 

Laupäeval, 7. veebruaril, toimusid Jäneda koolitus- ja puhkekeskuses Eesti Grilliliidu selle aasta talvepäevad. Osales pea 100 liidu liiget, mida on tublisti rohkem kui eelmisel aastal - Grilliliit on kasvanud ja liikmete aktiivsus suurenenud!

Sel korral alustati sportlikult juba kell 13.30 suure lauatenniseturniiriga, mille peaauhinnaks oli liidu asutaja ja juhatuse liige Enn Tobreluts välja pannud omanimelised, Santa Mariaga koostöös toodetud, suure maitseainepaki barbecue rubi ja spetsiaalsed grillimispaberid. Võistlusel osales 8 võistlejat. Parimaks naismängijaks osutus Karita Gruuse ja meeste arvestuses pälvis esikoha Auris Rätsep, kellest viimane kordas auhinda vastu võttes vana kavalust: "Tahad võita, korralda turniir alal, mida natukenegi oskad!" Võistluse peakohtunik Tarmo Kose kiitis juba esimese võistluse kõva taset ja ennustas turniirile traditsiooniks saamist ja pikka iga.

Talvepäevade ametlik osa algas kell 17 koolituskeskuse suures saalis liidu verivärskelt valminud paraadlipu sissetoomisega. Lippuriau sai endale grillimeister Koit "Vorstikunn" Kuusk, kes Grilliliidu ametliku trummilööja Hannes Loopere marsirütmide saatel oma ülesandega väärikalt hakkama sai. "Nahk oli lõdva, järgmiseks aastaks lasen ära pingutada", lubas Hannes ja selgitas, et jutt käib tavisesse puhkeasendisse lastud soolotrummist. Publik ei saanud sugugi aru, et löökkpill pool tooni madalamalt oleks helisenud ja aplodeeris püsti seistes nagu sellisel pidulikul puhul ikka kombeks on.

Enne talvepäevade koolituskava algust tutvustas liidu tegevjuht Auris Rätsep plaane käesolevaks aastaks, milledest ambitsioonikaim on oluliselt suurendada liidu juba niigi arvukat liikmeskonda ja seda just ettevõtete osas. Samuti on seatud eesmärgiks luua väikeriikide küpsetusteemaliste organisatsioonide võrgustik, kusjuures Eesti Grilliliit on pannud õla alla Soome ja Läti liidu loomiseks. Koostööd tehakse ka Malta grilliliiduga, kelle asutajaliige on eestlane Andres Toompere.

Talvepäevade koolitunni viis läbi meistersportlasest toitumisnõustaja Ott Kiivikas, kes rääkis lihtsalt ja arusaadavalt tasakaalustatud ja targalt toitumisest. Lisaks asjalikule ja harivale jutule, pakkus Ott degusteerimiseks ja ka ostmiseks Fitshop.ee toiduteemalisi tooteid, mis on mõeldud kasutamiseks igaühele, mitte ainult sportlastele. Ott esines oma tuntud headuses ja Eesti Grilliliidu liikmed on talle selle etteaste eest tänulikud!

Järgmise tunni alguses kustusid tuled ja saali kõlaritest kostus võimas muusika. Lavale astusid mehed Grilliliidu liikmetest moodustatud esimesest profivõistkonnast SmokyCo2 BBQ Team Estonia: Priit Toomits, Erlis Schönberg, Sven Rosenstok ja Silver Siitam. Ässadele kohaselt võeti platsi saali ees presiidiumilaua taga, et võistkonnna loomist ja plaane tutvustada. Meeste teod ja saavutused räägivad tulevikus enda eest, aga küpsetusrenomee on igal liikmel vägagi väärikas. Grilliliit aitab võistkonna tegemistele igati kaasa ja loodame, et Smoky-meeste vägitegudest kuuleme juba peatselt palju häid uudiseid.

Kell oli märkamatult saanud 8 õhtul ja kõhud tühjad. Koolituskeskuse ees õues lumesajus ootas näljaseid grillisõpru Koit The Vorstikunn Kuusk, kes oli pudupäevaks loonud kaks uut vorstiretsepti, nendest ühena lausa rosinavorsti. Suure pidusöögi ooteks sobis Vorstikunni käsitöö suurepäraselt, eriti veel koos koduleivaga.

Ja siis algasid kulinaarsed naudingud, mida pakkus traditsiooniliselt Enn Tobrelutsu cateringi meeskond. Vaata Ennu koostatud menüüd siit. Kõike jätkus ja see oli ülimalt maitsev ja huvitav. Sekka veel korralik ilutulestik ja siis algas Ennu grillishow hiiglasliku söegrilli kohal ja ümber. Tegevusel oli sisu ja meeleolukat vormi, kes soovis ja oskas kuulata-vaadata, see sai hulgaliselt häid küpsetusnippe. Etteaste kulminatsiooniks oli liha loopimine otse sütele (see olevat maailmas ainulaadne ja Ennu leiutatud küptsetusviis) ja seejärel hoogne küpsetustegevus. Kui kõht täis, siis suunduti hea Eesti kombe kohaselt sauna:).

Mis toimus Grilliliidu talvepäevade traditsioonilsel suurel basseini- ja saunapeol, jäägu osalejate teada... Kindel on, et kell 23 astus basseinivereele Eesti tantsumuusika grand old discoman Üllar Jörberg, esitades oma suuri hitte, mispeale keerutas publik tantsu nii, et vähe ei olnud. Oli ka neid, kes ei uskunud, et Jäneda basseinipeole on saabunud Jörpa ise ja käisid poppstaari õige lähedalt uudistamas ja näpuga katsumas. Tehti pilti ja saadi autogramme, lõbu ja nalja oli laialt nii nagu ühel korralikul Eesti saunapeol olema peabki. Saunaõlled ja siidrid saatis liidu liikmetele tervituseks liidu liige A.Le Coq - selle eest suured tänud!

Kõvemad pidulised lahkusid tantsupõrandalt varajastel hommikutundidel. Sel aastal lõppes tantsuõhtu mõnevõrra varem kui aasta eest, sest kaasavõetud päevinäinud kineskoop-karaoke-teler ei võtnud suure niiskuse tõttu pilti ette. Siinkohal suured tänud Järvamaa tuntuimatele diskoritele Sulole ja Jaanusele, kellest viimane läks saunapeolt otse ja ausalt sõjaväkke tagasi - Grilliliidu liige oskab pidutseda, aga samas olla ka kohusetundlik!

Hommikul söödi hotelli poolt pakutavat muna ja putru, jagati muljeid ja kell 10.30 tehti Grilliliidu kombe kohaselt lahkumispilt õues seal, kus eelmisel õhtul lumehanges häid roogasid nauditi.

II Eesti Grilliliidu talvepäevad läksid igati korda - kes soovisid, need said tarkust, uusi grillisõpru-tuttavaid ja mis põhiline: grilliti ja chilliti.

Kohtumiseni järgmistel talvepäevadel, 6.02.2016, Jänedal!

Kellele ja milleks Eesti Grilliliidu talvepäevad?

Vastab liidu tegevjuht Auris Rätsep: "Eesti Grilliliitu kuulub hetkel 400 füüsilist ja 20 jurdiidlisest isikust liiget ja see arv suureneb aastate jooksul kindlasti. Liikmed, kes soovivad tegutseda liidu korraldatavatel võistlustel kohtunikena, läbivad igal kevadel kohtunike koolituse. Seejärel tehakse võistlushooaja jooksul rasket ja toitvat kohtunikutööd ja paljud liikmed osalevad võistlustel ka võistkonnana. Üks kord aastas on liidu liikmetel võimalus kohtuda õhkkonnas, kus ei ole ühtegi pealesuruvat kellaaega ja kohustust nii nagu näiteks võistlustel. Saame omavahel rohkem tuttavaks, toiduvaldkonnast tarkust ja uudiseid ning sööme väga hästi ja päeva lõpetuseks peame maha mõnusa peo. Grilliliiduga on oodatud liituma igaüks: Liitu meiega!"

Eesti Grilliliidu 2015. aasta võistlushooaja kohtunike ja võistkondade koolituspäev